Schoolreisje naar 'Egmond aan Zee'

35118

Zondag 12 januari stond voor de meeste van ons de eerste race op de agenda van 2014. En natuurlijk waren de ‘Halfcrazyrunners’ van de partij. In Egmond aan Zee liepen 4 crewmembers deze mooie run voor het eerst, maar zeker niet voor het laatst! 

Ik heb een potje met vet!
Het leuke aan Egmond aan Zee is de omgeving. Je waant je even op vakantie wanneer je het dorp binnenkomt. Het nadeel is dat Egmond vrij klein is en dus niet gemaakt is voor grote hoeveelheden mensen en auto’s . Om deze reden moet je je auto parkeren op een transferium en daar kan je met de bus verder. Sierd en Roos waren samen gekomen en hoefden net als ik niet te wachten voor de bus. Wij waren dan ook al vroeg in Egmond en hebben ons zonder problemen rustig voor kunnen bereiden. Bij Nikki en een hele hoop andere mensen lag dit anders. De rijen bij de bussen waren erg lang en hierdoor waren er veel mensen die te laat aankwamen in Egmond. Ze konden niet meer starten in het voor hen bedoelde startvak en moesten achteraan aansluiten. Sommige mensen waren zelfs te laat voor het laatste startvak. Als je geen stress had in de bus, was dit heel gezellig. De sfeer zat er al goed in. Net als vroeger met zijn allen overenthousiast op schoolreisje.

Het parcours!
Normaal gesproken wordt ‘De halve van Egmond’ gezien als 1 van de zwaarste halve marathons van Nederland, maar deze zondag hadden we geluk. Hij wordt namelijk gezien als zwaar, omdat hij in de winter is en aantal keer in de sneeuw heeft plaatsgevonden met wind en regen.  Het was deze dag ongeveer 9 graden, maar gevoelstemperatuur veel hoger met het zonnetje erbij. Er stond nauwelijks wind en er was geen wolkje aan de lucht. Het strand was wel een moeilijke factor. Het was hoog water, wat in hield dat er maar een kleine strook hard zand over bleef waar je lekker op kon lopen. Het zand eromheen was mul en zwaar. Op de heenweg ging je 7 km over het strand. Op zich geen probleem, tenzij je in wilt halen, dan moet je jezelf door het mulle zand heen ploegen. De terugweg was in en door de duinen, stukken met zand maar ook verhard fietspad. Prachtige omgeving, eerst de zee en daarna het bos.

IMG-20140113-WA0009

De race van……..
Sierd was als eerste gestart in een druk startvak voor zijn doen.  Als we deze foto hieronder zien, zijn we alleen maar jaloers op het uitgedunde deelnemersveld en de ruimte om hem heen. Sierd zegt het vaak genoeg: “Gewoon een wedstrijdlicentie aanvragen! ” Nu we deze foto hebben gezien, is dat misschien toch wel de moeite waard. Maar goed Sierd kon pas  na de eerste 3 km lekker in zijn eigen tempo komen. Hij vond het strand pittig vanwege de wind.  De duinen waren zijn favoriete stuk. We zijn weer trots op onze kopman die in 1.21.59 binnen kwam. Hij heeft daarna lekker in de verwarmde tent gezeten en met wat vrienden zitten wachten tot de volgende binnenkwam.
IMG-20140113-WA0011

Ik zelf startte om 12.40 en mijn race ging echt lekker. In het parcours was het lastig inhalen in verband met het smalle strand en aangezien je daar al langzamere eerder gestarte lopers voorbij moet, zakt je broek daarvan dan ook  wel af……haha. Daar heb ik dus tijd moeten laten liggen, die ik vervolgens weer goed heb kunnen maken in het tweede deel van de wedstrijd. Verders ging de race goed en de verzorgingsposten stonden op de juiste momenten langs de kant, dit was goed geregeld. Ik ben uiteindelijk binnen genomen in 1.42.48 en daar ben ik zeer tevreden mee. Helaas moeten na afloop al die mensen ook weer naar huis en zal je wat geduld moeten hebben bij de bussen voordat je uiteindelijk Egmond uit was, maar dit neem ik voor lief.
IMG-20140113-WA0007

Roos startte in het laatste startvak, tussen alle mensen die te laat waren voor hun eigen startvakken. Ze stond eigenlijk te laag ingeschreven dus ze moest weer hordes mensen inhalen. Dit heeft ze een tijdje gedaan op het strand , maar na een tijd ging ze dit merken aan haar enkels en is ze maar op de dunne strook zand gebleven en moest ze een beetje inhouden. Dit zorgde ervoor dat ze op de terug weg volle bak kon gaan en een soort lange eindsprint in kon zetten. Ze finishte in 1.51.49 bijna 6,5 minuut van haar oude PR af. Nadeel vond ze wel dat veel oudere mannen zich voor haar neus gingen omkleden. Overal waar ze keek zag ze…………maar dit heeft ze gelukkig overleefd.

IMAG1990

Hoe laat Nikki is gestart weet niemand haha. Door alle drukte hebben de andere ‘Crazies’ haar niet eens kunnen vinden. Ze heeft lang op de bus moeten wachten en kon dus niet starten in haar startvak. Ze is gelukkig nog wel op tijd gekomen om te starten. Onderweg heeft ze genoten van het prachtige uitzicht. Ze is naar eigen zeggen verliefd op de route! Door alle haast helaas wel haar muziek vergeten mee te nemen ;-( Ze is gefinish in 2.07.46 en is zelf ook zeer tevreden. Zeker omdat ze pijnvrij en relaxed heeft kunnen lopen. Egmond kan zich dus weer verheugen op haar komst volgend jaar! Ook wel leuk om te vertellen dat haar moeder in de ochtend even een kwartmarathon heeft gelopen in Egmond. It runs in the family…
IMG-20140113-WA0003

Busje komt zo!
In het boekje van de deelnemersinformatie stond dat je het beste pas na 16.00 Egmond met de bus kon verlaten, omdat de grootste drukte dan voorbij is. We hebben dan ook tot uur of 16.15 in de sporthal gewacht voordat we weg gingen. Roos en Sierd hadden met de bus alweer geluk en konden bijna gelijk instappen. Ik heb 20 minuten in de kou gestaan. Ik hoorde achteraf verhalen van mensen die 1 uur op de bus hebben moeten wachten. Als je net 21 km in de benen hebt zitten en het koud hebt is dat zeker geen pretje. We hadden wel nog wat file toen we eenmaal in de auto’s zaten, maar dat was niet zo erg.

IMG-20140113-WA0006

Egmond, see you next year!
Ondanks de lange rijen voor de bus, was het een goed georganiseerd evenement. Genoeg kleedruimte, verwarmde tenten enzovoort. We weten nu hoe het allemaal werkt en kunnen hier onze lessen uit leren. De prachtige omgeving en de vakantiesfeer zorgden voor een onvergetelijk evenement. Ik heb een hele gezellige dag gehad met de andere Halfcrazyrunners en we komen zeker terug volgend jaar!

IMG-20140113-WA0004

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. samantha schreef:

    Super leuk geschreven Erik en wat ben ik trots op jullie TOPPERS! Inderdaad Egmond see you next year!!! 😀

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s